Blog
C&R
2016.01.09 09:06Tisztelt Barátaink!
A tél beállta jelentősen megváltoztatta a horgászati lehetőségeket és a hideg idő nem csak Rátok, horgászokra, hanem ránk, az általatok kifogott és visszaengedett halakra is komoly hatást gyakorolhat.
Ha vissza akarjuk engedni, ne tegyük a hóra, jégre!
Mint minden bizonnyal tudjátok, a halak testhőmérséklete változó, mindig a környezet hőmérsékletével azonos, vagyis ilyenkor télen sok esetben alig néhány fok. Ez önmagában még nem jelent problémát számunkra, megszoktuk ezt a tényt, és nem is zavar még a táplálkozásban sem, különben aligha találkoznánk. Viszont ez a néhány fokos hőmérséklet azonnal problémát jelent, ha olyankor kerülünk ki a vízből, amikor a levegő hőmérséklete 0°C alatt van, vagy amikor jéggel, hóval érintkezik a testünk.
Ilyenkor nagyon könnyen és gyorsan szenvedhetünk fagyási sérüléseket, amelyek végzetesen tönkretehetik a testünket védő nyálkaréteget. Ennek következtében a későbbiekben akár baktériumos vagy gombás fertőzést kaphatunk, és az is előfordulhat, hogy emiatt nem érjük meg a tavaszt.
Megértve horgászattal kapcsolatos szenvedélyeteket, és megköszönve a C&R szemléletből következő bánásmódot, amiben részesítetek minket, arra szeretnénk csak felhívni a figyelmeteket, hogy ilyenkor az életünk és egészségünk megóvásához nem elég, hogy elengedtek minket, hanem az sem mindegy, hogy ezt hogyan, milyen gyorsan teszitek.
Tévedés ne essék, mi is szeretünk sztárok lenni a Facebookon, vagy egyéb, nagy látogatottságú honlapokon, de a téli időszakban mégis azt kell kérnünk, hogy amennyiben a levegő hőmérséklete fagypont alatti, akkor ne kézben tartva fotózzatok minket, hanem még a vízben. Akkor is, ha ez azt jelenti, hogy Ti nem fogtok szerepelni a képen… (Bár érthetetlen számunkra, hogy ilyenkor miért nem tudtok bejönni mellénk, mint néha nyáron…) Ugyanis az egyébként is hideg testünk nyálkarétege már néhány fokos fagyban is nagyon gyorsan megdermedhet, megfagyhat, sőt, az uszonyaink vége még gyorsabban.
Ha a levegő hőmérséklete fagypont alatti, akkor az lenne a legjobb, ha ki sem vennétek bennünket a vízből, hanem a merítőszákban, víz alatt vennétek ki a horgot a szánkból. Ezzel kapcsolatosan többen megígérték, hogy együttműködnek Veletek, és nem fognak vergődni, akármennyire is fáj. Tény viszont, hogy mi sem értünk mindenben egyet, és köztünk is van, aki úgy gondolja, hogy a horog által okozott fájdalom méltó ellentételezése, ha lefröcskölhetnek, összevizezhetnek Benneteket. Kérjük, próbáljátok őket megérteni, és ne haragudjatok rájuk ezért…
Nagyon fontos, hogy mindezt a léken horgászók is betartsák, azzal kiegészítve, hogy a jégre vagy hóra akkor se tegyetek le minket, ha egyébként a levegő hőmérséklete fagypont felett van, mert ott azonnal megdermed a nyálkarétegünk, ráadásul nagy felületen, és ha véletlenül még vergődünk is, akkor ez akár a teljes testfelületünkön is okozhat fagyási sérülést. Ez pedig szinte biztosan a halálunkhoz vezet, hiába engedtek vissza minket.
Megértéseteket előre is köszönjük, és bízunk benne, hogy teljesítitek a kérésünket!
Üdvözlettel: A halak
Forrás : X Fish.
Kora tavaszi szemezgetés
2015.09.20 17:13Kora tavasszal történt. Enyhe, különösebb hideg nélküli telet hagytunk magunk mögött. Vizeink legtöbbje be sem tudott fagyni teljesen. Rossz ómen… Tapasztalataim szerint szezon után kell a halaknak a téli pihenő, idén azonban egész télen tudtak táplálkozni. A sötét, aromázott etetős módszerekre is a csak márciusig volt szükség, áprilistól már indultak – és fogtak! – a kisvödrös, áztatott kukoricás sporik is.
Barbed vs. Barbless
2015.01.08 09:29Szakállas kontra szakáll nélküli horog témájában sokan megnyilvánultak már, magam is hozzáteszek hát néhány gondolatot. Szakállas vagy szakáll nélküli? Melyik horog a jobb, a kíméletesebb?

Ilyen módon hangzik el a kérdés a legtöbbször, pedig szerintem ennek, így általánosságban nincs értelme. Az ugyanis eldönthető, hogy egy adott módszerhez, csalihoz és végszerelékhez melyik horogtípus használata célszerűbb, de úgy általában egyik sem rosszabb vagy jobb. Megmagyarázom:
Fontos elöljáróban megjegyeznem, hogy ez a poszt csak a békés halak horgászatáról szól. A rablóhalas pecában is – legyen szó élő- vagy dögcsalis módszerekről vagy pergetésről – használhatók a barbless vagy semi-barbless (hármashorog egy szakállas és két szakáll nélküli ággal) horgok. Erről is lehet (érdemes) beszélni, de e helyt kizárólag a békéshalas módszerekről van szó.
Egyáltalán miért a barbless horog? Mert az agyonhorgászott vizek halainak – megfelelően használva – kevesebb sérülést okoz, zsinórszakadás esetén pedig nagyobb valószínűséggel tud tőle a hal megszabadulni.
Évek óta, ha telepített tavon horgászom, kizárólag szakáll nélküli horgokat használok. Nem azért, mert ezt írná elő valamiféle helyi szabály, hanem mert én így döntöttem és mert a horgászat eredményességére ez semmilyen negatív hatással nincs. Annak, hogy a szakáll nélküli horgok ilyen jól működnek nálam, alapvetően három oka van:
1) kisméretű, általában 10-14-es méretű horgokkal horgászom, ezekhez illő méretű csalikkal (csonti, vékony giliszta, 6-8 mm-es pelletek, minibojlik);
2) általában nem horgászom túlzottan messzire, mondjuk 50 méternél távolabbra;
3) olyan módszert használok leggyakrabban, ahol a kapás pillanatától folyamatos a kontaktus a hallal (pl. method).
A fentiek betartása mellett a szakáll nélküli horog ugyanolyan hatékonysággal használható bármely halfaj, (az extrém nagyméretű halak célzott horgászata kivételével) bármekkora egyede esetén. 10 kilogrammot meghaladó tömegű pontyot, amurt is fogtam velük már jó párat, minden probléma nélkül. A halvesztések száma elhanyagolható volt.
Miért a kis horog? A kis horog kis sebet ejt, sokkal kevésbé hajlamos még extrém terhelések esetén is kimozogni a helyéről. A method módszert használva a széles öblű (wide gape), rövidebb szárú horgokat kedvelem leginkább. Ezek az esetek nagy részében tanárian beülnek a hal szája sarkába és a húsosabb szájberendezésű (pl. ponty) halak esetében nehéz is onnan kiforgatni őket. Hosszabb előkét használva (mondjuk egy hagyományos feeder végszerelék esetén) az akadás helye változatosabb, de ha ügyelünk a zsinór feszességére a fárasztás során, bizonyosan nem vesztünk több halat, mint a szakállas horgok használatakor.
Semmiképp sem ajánlanám a nagyobb méretű (mondjuk 6-ostól fölfelé) horgokat szakáll nélküli változatban használni. Ezek a tűk már elég vastagok, nem ülnek olyan biztosan a halszájban, hajlamosabbak kimozogni eredeti helyükről. Ilyenkor akár csúnya, vágott sebeket is ejthetnek. Jegyezzük meg: ha nagy horog, akkor szakállas!
Miért fontos a távolság? Mert egy 80-100 méterre megakasztott hal fárasztásának első néhány pillanatában nem tudjuk kellőképp kontrollálni a történéseket. Még egy viszonylag kistestű hal is nagyjából azt csinál, amit akar az első másodpercekben. Ilyenkor meglazulhat a zsinór, bizonytalanabbá téve a hal megtartását a horgon.
Mit befolyásol a módszer? A method módszernél, vagy épp rakóval horgászva a kapás első pillanatától fogva feszes a zsinór, kontroll alatt tart(hat)juk a zsákmányt. Vízközt, vagy sekély vízben a matchbotos pecánál is megbízhatóan működnek a szakáll nélküli horgok. Mély vízben vagy nagyobb távolságra horgászva matchbottal, vagy távolra hagyományos feeder végszerelékkel talán célszerűbbek a szakállas változatok.
Kedvencek? Methodhoz régebben a FOX Series 2-es horga és a Korum S3 volt a favorit, de ma már egyik sem kapható. A mai kedvenc a Guru MWG, mely kis méretekben is kellően erős, a nagyobb halak is megfoghatók vele. Ha nagytestű pontyokra, amurokra nem kell számítani, akkor használom még a Guru QM1 horgát és a Preston PR36-ot is. Úszós módszerekhez kiemelkedően eredményes a Tubertini 808, melyet az angolok egyszerűen legendának titulálnak, nem véletlenül. Mivel az említett horog itthon valamiért nem kapható, helyettesíthető más gyártók (pl. Kamasan, Mustad) hasonló formájú, barbless horgaival.
Szakáll nélküli horgokat természetes, nagyobb felületű vizeken, pl. a Dunán soha nem használtam. Ott valahogy kevésbé bízom bennük. A 70-100 centi körüli horogelőkék esetén, melyeket az ottani feederes pecáimon használok (a horgok nem nagyobbak, mint a kockatavakon használtak, sőt) eszembe nem jutott még barbless horgot felkötni. Tényleg nem próbáltam. Van olyan cimbora, aki márnázáshoz (fűzött sajtkocka) szakáll nélküli tűt használ és nem panaszkodik miatta. Egyszer talán ott is kipróbálom…
Forrás : Fishing Time
Az erjesztett kukorica elkészítése.
2014.07.29 19:13Az erjesztett, más néven büdös kukorica széles körben használt etetőanyag és csali. Főként a nyári időszakban sikeres, kifejezetten meleg vízben. Nemcsak pontyot, de amurt, nagyobb dévérkeszeget is foghatunk vele. Napjainkban kifejezetten a reneszánszát éli az erjesztett csalival való horgászat. Több gyártó is felfedezte a benne rejlő potenciált és kínál erjesztett szemes terményt, etetőanyagokat egyaránt. Pár peca után kiderült, hogy az erjesztett kaja, főként a kukorica lepipált drága etetőanyagokat, pelleteket, bojlikat. Kis és nagypontyok, mint a cukrot, úgy ették! Elhatároztam, hogy utánna olvasok a dolognak.
Az erjesztés, vagy fermentáció során baktériumok és gombák bontanak fehérjéket és cukrokat alkotóelemeikre. A különböző baktériumtörzsek másképpen dolgoznak, leggyakrabban alkoholos, tejsavas, ecetes és vajsavas erjedéssel találkozhatunk. Az alkoholos erjedést gondolom nem kell bemutatni :), inkább a tejsavas és a vajsavas erjedéssel érdemes foglalkoznunk a kukorica savanyításakor.

Tejsavas erjedés
Tejsavbontó baktériumok végzik cukrok bontásával. Így készül a savanyú káposzta, a joghurt és a kovászos uborka, de takarmányok tartósításához is ezt az eljárást használják. Ha olyan erjesztett kukoricát szeretnénk készíteni, aminek a zsagával nem ürítjük ki a tópartot, akkor nekünk is ez lesz a jó.
Vajsavas erjedés
Vajsavbontó baktériumok bontanak cukrokat, keményítőt, tejsavat és fehérjéket. Így készül a büdös kukorica, ami után hiába mos kezet az ember háromszor, akkor is rajta marad a szaga. Állítólag fogós, én csak egyszer csináltam, de nem szeretném még egyszer azt az élményt átélni. Tejsavasan erjesztett kukoricával lényegesen jobb volt horgászni és kapásból sem volt kevesebb, mint büdös kukoricával csalizva. Szerencsére ezek a baktérumok nagyon érzékenyek a savas közegre, ezért nem rohad meg a megfelelően (tejsavasan) erjesztett tengeri.
Hogyan erjesszünk?
Ha savanyú, tejsavas kukoricát vagy búzát (vagy bármilyen más szemes terményt) szeretnénk készíteni, oltóanyagra és sóra lesz szükségünk. A só meggátolja a vajsavas baktériumok elszaporodását, az oltóanyag pedig gondoskodik a megfelelő baktériumtörzsről. Fontos, hogy mossuk meg alaposan a terményt, mielőtt nekiállunk erjeszteni! Oltóanyagul érdemes élőflórás joghurtot, vagy kefírt használni. Kerüljük a jódozott sót, mert fertőtlenít. Rossz lenne idejekorán kiírtani a hasznos baktériumokat.

Szükséges hozzávalók
1 kg kukorica
1 mokkáskanál jódozatlan só
2 teáskanál kefír
forralt víz
A fermentáció menete
Forraljuk fel a vizet, mert fertőtlenítés szempontból az a biztos. A kukoricát is megfőzhetjük, én nem szoktam vesződni vele. Egy nagyobb (és tiszta) befőttes üvegbe öntsünk össze mindent, kissé keverjük fel és hagyjuk dolgozni a baktériumokat. Szobahőmérsékleten egy-két hét alatt tökéletesre erjed, melyet a hőfok erjedésével gyorsíthatunk. Érdemes lenyomni valamivel a kukoricát, ahogy a savanyű káposztát is szokás. Az erjedés a megfelelő savtartalom elérése után automatikusan megáll, ilyenkor érdemes hűvös helyre tenni. Ha vigyáztunk a tisztaságra, akkor a szennyeződésektől mentes savanyú kukorica sokáig eláll.
Mindenkinek sok szép fogást kívánok ezzel az egyszerű és nagyszerű csalival!
Végszerelékek.
2014.06.27 13:34Megosztanék veletek néhány általam is használt sikeres végszere